'Beşinci Hastalık' Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Güven Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Esra Çelik Kuzeytepe, 1975'te keşfedilen ve genellikle 'Beşinci Hastalık' olarak bilinen Parvovirüs B19 hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Beşinci Hastalık Nedir?

Parvovirüs B19, çoğunlukla çocukluk çağında görülen, ancak yetişkinlerde de rastlanabilen döküntülü ve hafif ateşli bir hastalığa yol açan bir virüstür. 1975 yılında keşfedilen bu virüs, özellikle okul çağındaki çocuklar arasında salgınlara neden olabilir. 'Beşinci hastalık' olarak da bilinen bu durum, altı yaygın çocukluk çağı döküntülü hastalığından biridir.

Beşinci Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Eritema enfeksiyozum, Parvovirüs B19 enfeksiyonunun klasik belirtisidir. Bu hastalık, başlangıçta ateş, nezle, baş ağrısı, bulantı ve ishal gibi grip benzeri belirtilerle kendini gösterir. İki ila beş gün sonrasında, yüzde klasik 'tokatlanmış yanak' döküntüsü ortaya çıkar ve ardından vücudun diğer bölümlerinde 'dantel' benzeri döküntüler görülür.

Beşinci Hastalık Nasıl Bulaşır?

Parvovirüs B19, en sık solunum yoluyla bulaşır. Bunun yanı sıra, gebe kadından fetüse, kan ve kan ürünleri aracılığıyla da bulaşabilir. Gebeliğin ilk 20 haftasında fetüse bulaşması, özellikle önemlidir.

Beşinci Hastalığın Klinik Bulguları ve Semptomları Nelerdir?

Parvovirüs B19 enfeksiyonu farklı klinik tablolar gösterebilir. Bu durum, enfekte kişinin yaşı, kan değerleri ve bağışıklık sisteminin durumuna bağlıdır. Enfeksiyonun klasik bulguları arasında ciltte kızarıklık, eklem ağrıları, geçici kan sayımı değişiklikleri, fetal enfeksiyon ve bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde kırmızı kan hücresi eksikliği bulunur. Yaklaşık olarak enfekte bireylerin yüzde 25'i semptom göstermezken, yüzde 50'si hafif grip benzeri semptomlar yaşar. Geri kalan yüzde 25'lik kesim ise eritema enfeksiyozum ve eklem ağrıları gibi daha belirgin semptomlarla karşılaşır.

Beşinci Hastalıkta Tanı ve Tedavi

Parvovirüs B19 enfeksiyonunun tanısı, genellikle hastanın öyküsü ve klinik bulguları ile konulur. Bazı özel durumlarda kan testleri ile tanı doğrulanabilir. Özel bir antiviral ilaç olmamakla birlikte, bulgulara yönelik destekleyici tedavi uygulanır. Antihistaminikler ve ağrı kesiciler, semptomların hafifletilmesinde kullanılabilir.

Beşinci Hastalıktan Korunma Yolları

Hastalıktan korunmada temel yöntemler arasında yiyecek ve içeceklerin başkalarıyla paylaşılmaması, özellikle çocuklara el yıkamanın önemi konusunda bilgi verilmesi yer alır. Parvovirüs B19, yaygın olarak çocukluk çağında karşılaşılan bir enfeksiyon olmakla birlikte, bilinçli önlemler ve erken tanı ile yönetilebilir bir durumdur. Herhangi bir belirti veya semptomla karşılaşıldığında, tıbbi yardım almak önemlidir.