Günümüzde sağlıklı beslenme, sadece formda kalmak için değil; aynı zamanda diyabet, kalp-damar hastalıkları ve obezite gibi kronik hastalıklardan korunmak için de büyük önem taşıyor. Bu noktada şeker tüketimi, belki de en çok tartışılan konulardan biri. Çayımıza kattığımız beyaz şekerin dışında, günlük hayatımızda farkında olmadan çok sayıda şeker çeşidini tüketiyoruz. İşte bu şeker türlerinden biri de fruktoz.
Peki fruktoz nedir? Sadece meyvelerden mi gelir, yoksa işlenmiş gıdalardan alınan fruktoz farklı mı? Vücudumuzun fruktoza ihtiyacı var mı? Fazla tüketildiğinde hangi sağlık sorunlarına yol açabilir? Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Serap Güzel anlattı.
Fruktoz, yapısında altı karbon bulunan basit bir şeker yani monosakkarit türüdür. Halk arasında “meyve şekeri” olarak da bilinir. Doğal olarak meyvelerde ve balda bulunur. Diğer bir kaynağı da sukrozdur. Tatlılık derecesi glikoza göre daha yüksektir.
Doğal fruktozun vücuttaki metabolizması, glikozdan farklıdır. Şöyle ki glukozun metabolizmasında tekrar glukoz elde edilirken, fruktozdan glukoz veya trigliserid sentezlenir. Bu nedenle fazla fruktoz tüketimi karaciğer metabolizmasını etkiler.
Fruktoz iki farklı kaynaktan alınabilir:
Bu besinlerde fruktoz lif, vitamin ve minerallerle birlikte bulunduğu için sindirimi daha yavaştır.
Özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS), gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür işlenmiş fruktoz kaynaklarının sağlığa olumsuz etkileri çok daha belirgindir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve birçok bilimsel kuruluş da şekerli içecek ve paketli gıda tüketiminin artmasının toplum sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurduğunu vurgulamıştır.
Fruktoz, karbonhidrat grubuna ait bir enerji kaynağıdır. Doğal besinlerle alındığında, özellikle meyve aracılığıyla, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılamaya katkıda bulunur. Bununla birlikte, meyvelerde früktoz dışında diğer besin ögeleri de vücudumuz için elzem ve önemlidir.
Başka bir deyişle:
Bilimsel araştırmalar, yüksek fruktoz alımının özellikle işlenmiş kaynaklardan geldiğinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ortaya koymuştur:
Fruktozun iştah hormonu ghrelini baskılamadığı ve yeterli insülin ve leptin salınımı da sağlamadığı çalışmalarda bildirilmektedir. Bu nedenle fruktoz içeren gıdalar tüketildiğinde daha az tokluk hissi ve daha çok yeme davranışı oluşur.
Aşırı fruktoz, karaciğerde yağlanmaya neden olarak insülin duyarlılığını bozabilir. Bu da uzun vadede diyabet riskini artırır.
Fruktoz metabolizması trigliserid ve LDL seviyelerini yükseltebilir. Bu da kardiyovasküler hastalık ve hipertansiyon riskini arttırır.
Fruktozun büyük kısmı karaciğerde işlendiği için, fazla alındığında karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Bu durum ilerleyen evrelerde karaciğer iltihabına ve siroza neden olabilir.
Fruktoz metabolizması sırasında ürik asit üretimi artar. Ürik asidin kanda yükselmesi gut ataklarına ve eklem ağrılarına neden olabilir.
Sağlığınızı korumak için fruktozu doğal kaynaklardan ve ölçülü miktarlarda almak en doğru yaklaşımdır.
Hazırlayan: Uzm. Dyt. Serap Güzel
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına buradan ulaşabilirsiniz.