Mamografi Nedir? Mamografi Nasıl Çekilir?

Mamografi, X ışınının kullanılarak memenin görüntülenmesini sağlayan ve meme kanserinin erken tespit edilmesinde önemli rol oynayan bir yöntemdir. Mamografi, memenin iki plak arasına yerleştirilmesi ve bastırılarak düz hale getirilmesiyle çekilir. Mamografide her iki memeye de iki poz çekim yapılır. Mamografi, hazırlık ve çekim süreci olmak üzere yaklaşık 15 dakika sürer.

Güven Hastanesi Meme ve Endokrin Cerrahi Bölümünden Radyoloji Uzmanı Dr. Aydan İlkme Ercan, mamografi hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Mamografi nedir?

Düşük doz X ışını kullanarak görüntü elde edilen mamografi, memenin görüntülemesi için kullanılan en temel yöntemdir.

Mamografi, tüm görüntüleme ve tanı yöntemleri içinde meme kanserini en erken saptayabilen yöntemdir. Bir nevi memenin görüntüsünü alabilen röntgen cihazı olarak açıklanabilir.

Dijital mamografi nedir?

Dijital mamografi, normal mamografiye göre daha ayrıntılı görüntüler elde edilen bir mamografi yöntemidir. Dijital mamografi, klasik mamografiye göre meme kanserinin erken bulgularını saptamakta daha başarılıdır. Ayrıca meme dokusunun maruz kaldığı radyasyon miktarı normal mamografiye göre daha düşüktür. Elde edilen görüntüler bilgisayar ortamında arşivlenebilmektedir.

Mamografi neden çekilir?

Mamografi, meme kanserine karşı 40 yaş ve sonrası tarama ya da hasta şikayetine göre meme kanserini tanısal amaçlı çekilir.

Kimler mamografi çektirmelidir?

Mamografi, 40 yaş ve üzerinde her kadına yılda bir kez çekilmelidir. Eğer ailede meme kanseri hikayesi varsa; ailede en küçük yaşta meme kanseri tanısı alan kişiden 10 yıl önce mamografi çekimine başlanmalı ve düzenli olarak yılda bir kez çektirilmelidir.

Mamografi çekimi, 25 yaşından küçük kişilere önerilmez.

Mamografiye gitmeden önce nelere dikkat edilmelidir?

Mamografi çekilirken meme, iki plaka arasında birkaç saniye hafifçe sıkıştırılır. Bu nedenle mamografinin memelerin en az hassas olduğu adet bitimini takip eden ilk haftada çekilmesi önerilir.

Film çekimini ve görüntü kalitesini etkileyebileceğinden göğüs ve koltuk altı bölgesine deodorant, pudra, krem, losyon gibi kozmetik maddeler kullanılmamalıdır.

Mamografi nasıl çekilir?

Mamografi çekiminde, tüm kıyafetler çıkarılarak, ön kısmı açık önlük giyilir. Elbise giyildikten sonra bir kol dışarı çıkarılır, çekim yapılacak memenin serbest kalması gerekir.

Mamografi sırasında meme iki plak arasında yerleştirildikten sonra bastırılarak düz hale getirilir ve X ışınları gönderilir. Bu durum memede hafif bir rahatsızlık hissine neden olsa da yalnızca birkaç saniye sürer. Teknisyen, memenin ikinci bir görüntüsünün farklı bir açıdan alınabilmesi için hastayı tekrar konumlandırır. Bu işlem daha sonra diğer meme için tekrarlanarak uygulanır. Her iki memeye de iki poz çekim yapılır.

Mamografi çekimi ne kadar sürer?

Mamografi, hazırlık ve çekimi süreci olmak üzere yaklaşık 15 dakika kadar sürer.

Mamografi sırasında acı hissedilir mi?

Mamografi çekimi sırasında meme dokusu yanlardan, aşağıdan ve yukarıdan sıkıştırılmaktadır. Bu nedenle mamografi sırasında ağrı hissedilebilir. Ancak söz konusu ağrı geçicidir.

Mamografi sonucu nasıl alınır?

Mamografi sonucu almanın ne kadar sürdüğü, hangi sağlık kurumunda yapıldığına göre değişmektedir. Mamografi sonucu hastanemizde iki saat içinde verilmektedir.

Mamografinin zararları var mıdır?

Mamografi, X-ışını kullanılan bir yöntemdir. Alınan radyasyonun kanseri tetikleme ihtimali teorik olarak çok düşüktür.

Günümüzde yeni teknoloji dijital mamografi cihazlarıyla, tetkik sırasında alınan radyasyon miktarı oldukça azalmıştır. Düzenli yapılan mamografi taramalarının, meme kanserinin erken teşhis edilmesinde önemli katkı sunarak meme kanserine bağlı ölüm oranını düşürdüğü iyi bilinmektedir.

Amerikan Kanser Derneği tarafından mamografi ile alınan ortalama radyasyon dozunun her bir çekim için 0.1- 0.2 rad olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle 40 yaş ile 90 yaş arasında her sene mamografi çektiren bir kadının aldığı toplam radyasyon dozu 20 ile 40 rad arasında değişmektedir. Yanı sıra meme kanseri teşhisi sonrası bazı hastalara radyoterapi yapılmakta ve bu tedavi sırasında hastanın aldığı radyasyon dozu 5 bin rad olarak bildirilmektedir. Ayrıca, her yıl normal şartlarda mamografi çekiminin birkaç katı kadar radyasyona maruz kalınmaktadır. Sigara kullananların yıllık radyasyona maruz kalma miktarı, mamografi ile alınan radyasyon miktarından 25 kat daha fazladır.

Mamografi için hangi bölüme başvurulmalıdır?

Mamografi ile meme kanseri taraması yaptırmak isteyen kadınlar, meme radyolojisi konusunda deneyimli bir radyoloji hekimine başvurmalıdır.