GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Menisküs Yırtığı Neden Olur? Menisküs Yırtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Menisküs, eklemi oluşturan kemikler arasında şok emici ve yük taşıyıcı olarak görev yapan ve eklem kıkırdaklarını aşırı yüklerden koruyan “C” şeklinde bir kıkırdaktır.

Menisküs yırtığı, bir darbe veya burkulma sonucu oluşabilir. Genellikle gençlerde ve sporcularda görülen menisküs yırtığı, ileri yaştaki bireylerde ise diz eklem kıkırdaklarının ve menisküs yapısının zayıflamasıyla ortaya çıkabilir. Menisküs yırtığı tedavisinde cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlere başvurulabilir.

Güven Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Doç. Dr. Sinan Bülent Avcı, menisküs yırtığı hakkında bilgi verdi.

İçindekiler

Menisküs nedir?

Menisküs, diz eklemi içinde femur (uyluk kemiği) ve tibia (kaval kemiği) kemikleri arasında bulunan C şeklinde bir kıkırdaktır. İç ve dış menisküs olmak üzere iki adettir.

Menisküs, eklemi oluşturan kemikler arasında şok emici ve yük taşıyıcı olarak görev yapar ve eklem kıkırdaklarını aşırı yüklerden korur.

Menisküs yırtığı genellikle kimlerde görülür?

Menisküs yırtığı veya yaralanmaları herkeste olabilir. Ancak menisküs yırtıklarının spor yapanlar ve ileri yaşta erişkinlerde görülme olasılığı daha fazladır.

Menisküs yırtığı neden ve nasıl olur?

İki çeşit menisküs yırtığı vardır. Genç ve aktif insanlarda görülen menisküs yırtığı, bir darbe veya burkulma sonucu meydana gelir. Bazen menisküs yırtıklarının beraberinde bağ ve kıkırdak yaralanmaları da olur.

Daha ileri yaşlarda diz eklem kıkırdakları ve menisküsler dejenere olur ve yapısı zayıflar. Bu hastalarda kendiliğinden veya basit hareketlerle menisküs yırtığı gelişebilir.

Menisküs yırtığı belirtileri nelerdir?

Çömelme, burkulma ve darbe sonrası dizden gelen bir ses ve sonrasında oluşan ağrı, menisküs yırtığının habercisi olabilir. Yırtığın yerine göre ağrı, dizin iç veya dış kısmında gelişebilir. Ayrıca, menisküs yırtığında dizde şişme ve hareket ettirirken içeride bir şey takılıyormuş hissi de olabilir. Ağrı nedeniyle boşluk hissedilebilir. Bazen de diz kilitlenir ve tam açılmaz.

Menisküs yırtığı nasıl teşhis edilir?

Menisküsü teşhis etmek için doktor, şikayetlerin nasıl başladığını ve boşluk, şişme, takılma, batma hislerinin olup olmadığını sorar.

• Dizde şişme,
  • Hareket kısıtlılığı ve yırtık,
  • Menisküs üzerinde hassasiyet menisküs tanısı koymaya yardımcıdır.

Menisküs yırtığının kesin tanısı ise manyetik rezonans görüntüleme ile konur.

Menisküs yırtığı nasıl tedavi edilir?

Genç hastalarda oluşan travmatik akut menisküs yırtıkları genellikle cerrahi olarak tedavi edilir. Küçük yırtıklarda, yırtık olan kısım çıkarılırken daha büyük yırtıklarda menisküs tamiri gerekebilir.

İleri yaşlarda dejenere dizlerde ise menisküs yırtıkları genellikle ilaç, egzersiz, enjeksiyon gibi yöntemlerle tedavi edilir. Ancak dizde kilitlenme gibi mekanik belirtiler fazlaysa veya menisküs kökünde tamir edilebilir bir yırtık varsa ameliyat önerilir.

Menisküs yırtığı ameliyatından ne kadar süre sonra iyileşme sağlanır?

Menisküs ameliyatlarında farklı yöntemlere başvurulabildiği için iyileşme süreleri değişebilmektedir. Açılan küçük delikler birkaç gün içinde kapanır; ancak hassasiyetleri birkaç hafta devam edebilir.

Ameliyat sonrası çoğunlukla diz üzerine tam yük vermeye izin verilir. Ancak bazı özel durumlarda bir süre koltuk değneği kullanmak gerekir

Basit menisektomi yani menisküsün yırtık kısmının çıkarılması sonrası iyileşme çabuk olur ve hastalar 2-3 hafta içinde normal aktivitelerine döner.

Tamir ameliyatları sonrasında ise hastaların dize yük vermesine genellikle izin verilmesine karşın yaklaşık altı hafta kadar aktiviteler kısıtlanarak menisküsün iyileşmesi beklenir.

Menisküs yırtığı ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Hekim, tedavinin çeşidine göre, dize ne kadar yük verileceği ve hangi aktivitelerinin yapılabileceği konusunda bilgilendirir. Ayrıca, fizyoterapist tarafından verilen egzersizlerin de düzenli olarak yapılması hızlı iyileşmeye yardımcı olacaktır. Pıhtı oluşma riski varsa hekim bir süre için kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmasını isteyebilir.

Sağlık Rehberi

Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

...

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.

Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın son güncellenme tarihi: 08-01-2024
Sağlık Rehberi